Henri Louhelainen Ajatuksen virtaa

Tämä epäkohta voi ratkaista tulevat vaalit

  • Tämä epäkohta voi ratkaista tulevat vaalit

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt vasemmistoliiton vaalimainoksena esiintyvä kuva, jossa pyydetään kirjoittamaan äänestyslippuun turvapaikkaa hakeneiden pakkopalautuksia vastustava iskulause #Stopdeportations. Tämän kirjoittaessa ääni hylätään. Joku siis on halunnut tehdä kepposen vasemmistoliittolaisille ja heidän kannattajilleen.

Tapaus toi mieleen sen, kuinka tarkkaa ja ilotonta äänestäminen onkaan siellä vaalikopissa. Ehdokkaan numeron lisäksi äänestyslappuun ei saa tehdään minkäänlaista ylimääräistä kuviota, vaikka kuinka luovuuden puuska iskisi. Ehdokkaan numeron lisäksi sallittua on ainoastaan merkintä, joka selventää ketä ehdokasta äänestäjä on tarkoittanut äänestää. Kaikki muut merkinnät johtavat äänen hylkäämiseen.

Tällaisella äänestyslippua koskevalla lainkohdalla on oma tarkoituksensa epäselvyyksien torjumiseksi. Kuitenkin se voidaan nähdä myös kohtuuttomana. Ehdokkaan numeron viereen piirretty hymiö tai muu merkintä voi olla myös äänestäjän tietämättömyyttä sen vaikutuksesta äänen pätevyyteen. Vaalien tarkoituksenahan on saada äänioikeutetun mielipide esille, eikä pieni muotovirhe voi olla peruste äänen hylkäämiseen. Ainoastaan sillä tulee olla merkitystä, onko ehdokkaan numero selvästi kirjoitettu ja että erottuuko se muista äänestyslappuun tehdyistä merkinnöistä. Esimerkiksi äänestyslappu, jossa on useita numeroita taikka ehdokkaan numero on sutattu, täytyisi kuitenkin hylätä. 

Esimerkiksi tämän pitäisi olla sallittua: 7 yes

Hylättyjä ääniä oli vuoden 2017 kunnallisvaaleissa 14 442 kappaletta. Suurin osa hylkäyksistä johtuu siitä, että äänestyslippu on tyhjä tai merkintä epäselvä. Aku Ankoilla ja muilla piirroksilla on myös oma osansa. Kuitenkaan pienten muotoseikkojen, kuten ehdokkaan numeron alle piirretyn hymiön takia hylättyjen äänestyslippujen määrää ei ole tilastoitu. Nämä äänet eivät sentään ratkaisisi presidentinvaaleja, mutta kunnallisvaaleissa jo yhdellä äänellä voi olla merkitystä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat